Recept z kuchařky Prostřeno na Podkarpatské Rusi - Plněné zelí – holubce
Plněné zelí - holubce
1 střední hlávka zelí, ½ kg vepřového masa, ½ kg hovězího masa 250 g spařené rýže, 1 cibule, ½ stroužku česneku, 3 dcl kyselé smetany, 50 g sádla, sůl, pepř, paprika, koření pro mletá masa.
Hlávku zelí ponoříme do vroucí osolené a okyselené vody lžicí octa. Když se zelí rozpadne na jednotlivé listy vyjmeme a plníme nádivkou.
Nádivka:
Vepřové a hovězí maso umeleme, přidáme orestovanou cibulku, česnek, spařenou rýži, sůl, pepř a koření pro mletá masa dle chuti. Vše důkladně promícháme a spařené zelné listy plníme nádivkou. Nádivku do listů svineme jako do obálky Vložíme do osolené vody. Na dno hrnce položíme pro lepší chuť jeden zelný list. Když je vše měkké, přidáme smetanu, ve které jsme rozmíchali trochu mouky, a touto zálivkou holubce polijeme. Necháme přejít varem a servírujeme.
Přikusujeme chléb.
Knihu lze objednat na adrese : Dům nár. menšin, SPPR, Vocelova 3, Praha 2,120 00 nebo mailem na j.v.havel@seznam.cz.