Občanské sdružení Společnost přátel Podkarpatské Rusi bylo založeno v roce 1990. Ideově navazuje na Klub přátel Podkarpatské Rusi založený v období meziválečného Československa v Bratislavě. Cílem Společnosti je zejména prohlubování vztahů s občany a organizacemi Zakarpatské oblasti Ukrajiny (bývalé Podkarpatské Rusi), podpora Rusínů na území České republiky a popularizace Podkarpatské Rusi (Zakarpatské oblasti) v ČR. Společnost vydává časopis Podkarpatská Rus, další neperiodické publikace, pořádá besedy, výstavy a filmové projekce. Členy Společnosti jsou Rusíni, Češi narození na území Podkarpatské Rusi a lidé mající vztah k tomuto území. Členská základna čítá okolo 500 lidí z České republiky i dalších států. Ve vedení Společnosti se postupně vystřídali Alexandr Veličko, Jaromír Hořec, Miloslav Kopecký, Jiří Havel, Agáta Pilátová a Dagmar Březinová.

Recept z kuchařky Prostřeno na Podkarpatské Rusi - Roštěnky Esterházy

Tento recept je známý přes 200 let. Svůj název dosta podle hraběte Miklóse Esterházyho, který si na takto připravených roštěnkách rád pochutnával.

Roštěnky Esterházy

roštěnky, sůl, pepř, smetana, 1 petržel, 1 menší mrkev, asi ¼ celeru, 1 větší cibule, hovězí vývar, lžička hladké mouky, lžička másla,kapary

Roštěnky osolíme, opepříme a po stranách několikrát nařízneme. Zprudka na sádle či oleji opečeme.  Když jsou opečené, přemístíme je do jiné mísy a ve výpeku do kterého jsme přidali lžičku másla osmažíme nakrájenou cibulku, na kostičky nakrájenou petržel, mrkev, celer. Vrátíme zpět opečené roštěnky, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Ve čtvrt litru smetany rozkvedláme lžičku mouky, vlijeme do šťávy a ještě chvíli povaříme. Omáčku procedíme, přidáme lžičku usekaných kaparů, nakonec pár kapek citronové šťávy.


Knihu lze objednat na adrese : Dům nár. menšin, SPPR, Vocelova 3, Praha 2,120 00 nebo mailem na j.v.havel@seznam.cz.