Občanské sdružení Společnost přátel Podkarpatské Rusi bylo založeno v roce 1990. Ideově navazuje na Klub přátel Podkarpatské Rusi založený v období meziválečného Československa v Bratislavě. Cílem Společnosti je zejména prohlubování vztahů s občany a organizacemi Zakarpatské oblasti Ukrajiny (bývalé Podkarpatské Rusi), podpora Rusínů na území České republiky a popularizace Podkarpatské Rusi (Zakarpatské oblasti) v ČR. Společnost vydává časopis Podkarpatská Rus, další neperiodické publikace, pořádá besedy, výstavy a filmové projekce. Členy Společnosti jsou Rusíni, Češi narození na území Podkarpatské Rusi a lidé mající vztah k tomuto území. Členská základna čítá okolo 500 lidí z České republiky i dalších států. Ve vedení Společnosti se postupně vystřídali Alexandr Veličko, Jaromír Hořec, Miloslav Kopecký, Jiří Havel, Agáta Pilátová a Dagmar Březinová.

Recept z kuchařky Prostřeno na Podkarpatské Rusi - Plněné zelí – holubce

Plněné zelí - holubce

1 střední hlávka zelí, ½ kg vepřového masa, ½ kg hovězího masa 250 g spařené rýže, 1 cibule, ½ stroužku česneku, 3 dcl kyselé smetany, 50 g sádla, sůl, pepř, paprika, koření pro mletá masa.

Hlávku zelí ponoříme do vroucí osolené a okyselené vody lžicí octa. Když se zelí rozpadne na jednotlivé listy vyjmeme a plníme nádivkou.

Nádivka:

Vepřové a hovězí maso umeleme, přidáme orestovanou cibulku, česnek, spařenou rýži, sůl, pepř a koření pro mletá masa dle chuti. Vše důkladně promícháme a spařené zelné listy plníme nádivkou. Nádivku do listů svineme jako do obálky Vložíme do osolené vody. Na dno hrnce položíme pro lepší chuť jeden zelný list. Když je vše měkké, přidáme smetanu, ve které jsme rozmíchali trochu mouky, a touto zálivkou holubce polijeme. Necháme přejít varem a servírujeme.

Přikusujeme chléb.


Knihu lze objednat na adrese : Dům nár. menšin, SPPR, Vocelova 3, Praha 2,120 00 nebo mailem na j.v.havel@seznam.cz.